FinTech (Finansal Teknoloji) Nedir

Kategori

Finans

FinTech (Finansal Teknoloji) Nedir, Ne İşe Yarar? 
Geleneksel Finansı Teknolojiyle Buluşturan Yenilikler

 

Bugüne kadar sıkça adını duyduğumuz “FinTech” kavramını önümüzdeki günlerde daha da çok duymaya başlayacağız. Peki FinTech nedir, nasıl çalışır ve örnekleri nelerdir? İnceleyelim. 

 

Teknoloji daima finans dünyasının bir parçası oldu. Kredi kartları, ATM’ler, e-ticaret platformları gibi pek çok alanda teknolojinin sunduğu hizmetlerden faydalanıyoruz. Son 10 yılda hızla büyüme kaydeden FinTech ise inovasyonlarıyla bundan sonrasında daha da hızlı gelişecek.

 

FINTECH NEDİR? 

 

“Finansal teknoloji” anlamına gelen FinTech, geleneksel finans sektörünü büyük ölçüde değiştiren ve geliştiren bir inovasyon kaynağı. Bu terim, hem işletmeler hem de tüketiciler için geleneksel finans biçimlerini geliştirmek ve otomatikleştirmek amacıyla oluşturulan teknoloji tabanlı bir yaklaşımı ifade ediyor. Mobil bankacılık, otomatik portföy yöneticileri ve kripto para birimlerinin ticareti için de geçerli olabilecek bir terim olan FinTech; yazılım ve donanımın finansal hizmet ve süreçlere uygulanmasını, bunların daha hızlı, daha kolay kullanılabilir ve daha güvenli hale getirilmesini de kapsıyor.

 

FINTECH NEDEN ÖNEMLİ? 

 

FinTech hizmetlerini geleneksel bankalar ve finans kurumları da kendi amaçları için benimsiyor. Dijital bankalardan mobil cüzdanlara, portföy yönetiminden kredi başvurularına kadar pek çok noktada FinTech’ten bahsedebiliriz. FinTech ile finansın bazı alanlarının nasıl geliştiğine ve örneklerine göz atalım.

 

Mobil Bankacılık ve Neobanklar

 

Mobil bankacılık birçok finans teknolojisi şirketinin odak noktası. Kişisel finans dünyasında tüketiciler, özellikle mobil cihazlar üzerinden banka hesaplarına kolayca erişebiliyor. Çoğu büyük banka, özellikle dijital öncelikli bankaların veya neobankaların yükselişiyle birlikte artık bir tür mobil bankacılık özelliği sunuyor. Neobanklar, fiziki şubesi olmayan, müşterilerine çek, tasarruf, ödeme hizmetleri ve kredi hizmetlerini tamamen mobil ve dijital altyapı üzerinden sunan bankalardır. Bazı bankalar, açık bankacılık olarak adlandırılan, üçüncü parti yazılım uygulamalarının da kullanıcının finansal bilgilerine erişmesine izin veriyor.

 

Ödeme İşlemleri 

 

FinTech, ödeme işlemlerini daha hızlı ve güvenli hale getiriyor. Mobil cüzdanlar, kripto paralar ve diğer dijital ödeme yöntemleri, fiziksel nakit veya kredi kartlarına olan ihtiyacı da azaltıyor. Ayrıca bu sayede dünyanın her yerine dijital olarak para göndermek de çok kolaylaşıyor.

 

Yatırım ve Finansal Danışmanlık

 

FinTech, yatırımcılar için daha iyi finansal kararlar alabilmeleri için veri analitiği ve otomasyon araçları sunuyor. Finans alanındaki bu yapay zeka, trendleri ve riskleri tespit etmek için tasarlanmış algoritmalar aracılığıyla çalışıyor. Böylece tüketiciler yatırım ve satın alma riskleri konusunda daha bilinçli hareket edebiliyor. 

 

Kredi ve Borç Yönetimi

 

FinTech, kredi değerlendirmesi ve kredi başvurularını kolaylaştırıyor. Risk değerlendirmesini ve onay süreçlerini hızlandırıyor, erişimi kolaylaştırarak bu süreci daha zahmetsiz hale getiriyor. Aynı zamanda kişilerin borçlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı oluyor. 

 

Sigortacılık

 

FinTech, sigorta sektörünü de değiştiriyor. Birçok FinTech girişimi, süreçlerin otomatikleştirilmesine ve kapsamın genişletilmesine yardımcı olmak için geleneksel sigorta şirketleriyle ortaklık kuruyor. Dijital sigorta platformları, müşterilere daha özelleştirilmiş ve uygun fiyatlı poliçeler sunuyor. 

 

Kripto Paralar

 

Kripto paralar, FinTech'in önemli bir parçası. Son yıllarda kullanıcıların farklı türde kripto para birimleriyle ticaret yapmasına olanak tanıyan birkaç kripto ticaret platformu ortaya çıktı. İnsanların dijital para birimlerini güvende tutmak için kripto cüzdanlar da kullanılıyor. Ayrıca birçok FinTech şirketi ödeme işlemleri, para transferi ve güvenli dijital kimlik yönetimi için Blockchain teknolojisini kullanıyor.

 

Kaynaklar: 


https://bootcamp.cvn.columbia.edu/blog/what-is-fintech/
https://www.forbes.com/advisor/banking/what-is-fintech/